Çarşamba, Aralık 17, 2008

Colatura d'alici - Tuzlu Balik Sosu


Güney Italya´nin Campania bölgesine ait ilginc bir sos gördüm gecen gün. "Colatura d'alici". Baliklar, ahsap bir ficinin tabani tuzla iyice kaplandiktan sonra, dügün bir sekilde icine dizildikten sonra, üzeri tekrar tuzla kaplanip, daha sonra bir agirlik koyularak yaklasik 6 ay kadar beklemeye birakiliyor. Bu tuzlama dönemi boyunca baligin tüm esansi, tuzla beraber tabanda olusan sivida birikiyor. Alti ayin sonunda ficilarin altinda ufak bir delik acilarak bu suyun damlalar halinde kavanozlara doldurulmasina basliyor.

Elde edilen sos altindan degerli. Kaliteli soslarin litre fiyati birkac yüz dolar. Cok yogun bir tad oldugundan az miktarda kullanilarak yemeklere, makarnalara cok özel bir tat verildigi anlatildi. Özellikle makarnalarda biraz zeytinyagi,biraz sarimsak, 6-7 kasik sos, dogranmis maydanoz ile ilginc bir sos da hazirladilar gördügüm programda. Bir de ufak chili biberi ekleyerek.


Fotograflar http://www.amicidellealici.org/02_la_colatura/000_la_colatura.htm sayfasindan alinma. Ayrica bu sayfada daha baska fotograflari da bulabilirsiniz.
Bir balik memleketi olarak biz de bu ise girsek aslinda hic fena almaz. Amazon´da bile satiliyor :)
Ben tuzlu balik pek sevmememe ragmen bu sos cok ilginc geldi, belki deneme firsatimiz olur bir gün, kim bilir :)

Simdiden herkese afiyet olsun,
Signor delizia turca

5 yorum:

Tijen dedi ki...

TD kardeş,
Bu sosu görünce aklıma Türkiye'de satılan "karınca yumurtası yağı". Bu ne kadar gerçekse o o kadar sahte gibi geliyor...

Mine dedi ki...

Sen hiç Çanakkale'nin tuzlu balığını tattın mı?

Mr_Turkish_Delight dedi ki...

@tijen
valla adamlar satiyor :),oldukca da bilinen bir sey anlasilan.

@Mine
Hayir :).Tuzlu balik sevmem :D

Adsız dedi ki...

Abijim biz sardalyayı sabahtan tuza yatırıp akşamına yiyoz burda yaa. & ay bekletirsen o balük kokar bi kere. Kokmuş balik oluru.

Adsız dedi ki...

Yazın Amalfi'den aldım, geçen hafta yaptım, mükemmel oldu!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin