Pazartesi, Nisan 17, 2006

Sacher

Sacher Torte ,Türkiye dahil artik bircok yerde pastahanelerde görülen bir pasta artik ama sanirim orijinalinden bahsetmeden de olmaz.Gecenlerde Demel hakkinda yazarken Sacher Torte´nin tarihcesinde de dolayli olarak bahsetmistim, cünkü onun yaraticisi Demel de ciraklik döneminde calismis ve pastanin su anki sekline o dönemde getirmisti.Eger o yazimi okumadi iseniz bu linkden bir göz atabilirsiniz.
Cukulatali pastanin karisimi ilk önce 1830´lu yillarin basinda ,Franz Sacher tarafindan ,16 yasinda iken soylu bir ailenin yaninda ciraklik yaptigi dönemde bir ortaya cikmis.Daha sonra onun oglu Eduard Sacher, DEMEL´de ciraklik yaptigi dönemlerde cukulata kaplamasi ve kayisi marmelati olayini eklemis.O dönemden beri Viyana´nin en ünlü pastasi haline gelmis.Daha sonra zaten o da ayrilarak Sacher restorant ve otelini kurmus.1960 li yillarda mahkemelik de olmuslar, sonucta „Orjiginal Sacher Torte(hotel in ürettigi)“ ve sadece“ Sacher Torte (Demel) „ olarak ayrilmis .Ikisi arasinda gercekten cok az bir tad farki var denebilir,sekil olarak fark ise Demel´inkindeki marmelatin ,üsteki cukulata kaplamasinin hemen altinda degil, pastanin ortasinda ,bir kat olarak sürülmüs olmasi,bu da bir „insider“ bilgisi olsun.
Sacher Torte dünyanin en cok taninan pastasi,yer olarak Viyana sehir merkezinde, Opera binasinin hemen arkasindaki Sacher Oteli´nin bitisiginde.Otelin iki yaninda Cafe Sacher ve Satis magazasi var.Viyana´nin en ünlü caddesi Kärtner Strasse nin hemen basinda olan bu satis magazasi bir süre önceye kadar cok kücük bir boyutda idi.Bun utakiben Sacherin hemen karsisinda acilan Starbucks bir anda ortaligi hareketlendirdi.
Klasik Cafe kültürünü son temsilcisi sayiabilecek sehirde böyle bir zincirin acilmasi baslarda oldukca tepki gördü.Laf Starbucks dan acilmisken ilginc bir not;Viyana nin icme suyu direkt olrak doglardan sehire ve ordandan da dev su haznelerinde toplanip dagitim agina verildiginden dünyanin en kaliteli icme sularindan biri,yaz –kis musluktan hep buz gibi su akar ve uzun süre soguk tarafi acipda bir sey yikadiginizda soguktan acimaya baslar ve ellerinizi cekersiniz.Her neyse Starbucks Viyana ´ya geldiginde „su kalitesini“ degistirmek zorunda kalmis cünkü standart bir tat tutturabilmesi icin , buranin suyunu haliyle biraz kötülestirmek daha dogru sunilestirmek zorunda kalmis :-) .
Sacher in yönetimdeki yeni nesil de eski satis magazasini bastan asagi degistirip, oraya daha modern ama yine kendine has bir havasi olan bir cafe ve magaza acti.Resimlerde görüyorsunuz zaten
Sacher sayfasinda senede 270.000 adet üretim oldugu yaziyor,diger rakamlarda ilginc .Sene 1,2 Milyon yumurta,80 Ton seker,70 Ton Cukulata(yada normal adi cikolata ),37 Ton Recel,25 Ton Tereyagi,30 Ton Un..

Pastayi genelde alanlar buzdolabina koyupta saklamayi düsünür, ama aslinda serin bir yerde saklanmasi gerekiyor.Hicbir sekilde koruyucu katki maddeleri kullanilmamasina ragmen uzun bir ömrü var, bununda sebebi üzerindeki tümünü kaplayan cukulata ,böylece hava ile temasini önleyip,daha dayanikli bir hale getiriyor.
Magazada normal ,yani yuvarlak sekilde olanlardan baska , “Sacherwürfel “ denilen ,küre seklinde ufak olanlari da var , hatta pek bilinmeye icinde „Rom“ olan baska bir cesidi var ,ama ben klasikten sasmayin derim.Pasta servis yapilirken yaninda crema da hic eksik olmaz, ama ben tadini bozuyor diye onu hic yemem,kremadaki amac tabiki tadini biraz neutralize etmek.
Dünyanin her yerine paket servisleri var ve bugüne kadar hicbir yerde,ulastiklarinda zarar gördüklerini duymadim,özel tahta kutularinda,cok güzel bir sekilde ambalajlanip , yollaniyor.
Bu sefer yine cok lafa gerek yok,Viyana´da ugranilmasi gereken önemli yerlerden biri.

Herkse tatli günler,
Mr TD

11 yorum:

Aysin dedi ki...

Tesekkurler bu aydinlatici bilgiler icin Mr TD.
Viyanaya geldigimde akrabalarimin sehir hakkinda ne cok bilgi sahibi oldugumu ogrendiklerinde yuzlerindeki saskinliga cok keyiflenecegim.:))

Mr_Turkish_Delight dedi ki...

valla benim sayemde ne hava atacaksin ama :)
yiyelim güzelleselim

celerone dedi ki...

E çok güzel, harika. Kültür sanat ve dizi yazarken daha az tehlikeli oluyor bu site.

ekmek kadayifi dedi ki...

burasi neresi, o fotograflar nerde?
hehehehe, alazcim gibi commentler yaziyorum artik :)
yiycem yiycem sisko olucam :) sen de ye , ye sisko ol.

Mr_Turkish_Delight dedi ki...

@celerone
beni hainlige yönlendiriyorsunuz yakinda bir güzellik düsünecegim yine hepinize

@ekmek kadayifi
ol canim ne olacak,bende balon gibiyim aslinda .Profilde niye resmim yokzannedizorsun,sigmadigindan :)

arzubrumendi dedi ki...

Selam Mr.TD.
Bende ocak ayında oradayken bu Sacher denilen yerde oturmuştum ve minik bir torte yemiştim. Güzeldi. hemde operaya gittikten sonra...
selamlar

huysuz ve tatlı dedi ki...

Viyana'da yaşasam hergün yerim ben bu saşertorteden ya :)

Chloe dedi ki...

Tanrım nedense:) Viayana ya gitmek istedim. Musluktan akan o dağ karını ve nefis pastalarını tadabilmek için:)

Mr_Turkish_Delight dedi ki...

@arzu
afiyet olsun.operadan önce yeseysin uyurdun orda zaten sanırım :)

@huysuz
sonra da balon gibi patlatrsın.ben niye profilime reim koymuyorum,190 kg. yim die :)

@chloe
umarim dilegin gerceklesir :)

Aysin dedi ki...

TD cim hayirdir ne oldu sana, bu aralar pek gorunmez oldun merak ettim.:)

Adsız dedi ki...

Very cool design! Useful information. Go on! » »

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin